Wednesday, September 7, 2011

Spinat

 põhjalik info spinati ja selle kasutusalade kohta :)

Spinat

Spinat (Spinacia) on ühe või mitmeaastaste rohttaimede perekond maltsaliste (Chenopodiaceae) sugukonnast. 3 liiki kasvab Väike- ja Sise-Aasias, Iraanis ja Taga-Kaukaasias.
Kõikjal mõõduka kliimaga piirkondades kasvatatakse üheaastase köögiviljataimena aedspinatit (S. oleracea). Kolmnurksed või piklikmunajad terveservalised lehed moodustavad kodariku. Emastaimed on leherohkemad ja köögiviljana isastaimedest väärtuslikumad (on aretatud ka ühekojalisi sorte). Aedspinat on lühikese kasvuajaga pikapäevataim, sobivaim kasvutemperatuur on 15° C, tõusmed taluvad külma kuni –6°C. Paljundatakse seemnetega, 1000 seemne mass on 8-11 g ja seemnete idanevus säilib 3-4 aastat. Seeme külvatakse 2-3 cm sügavusele ridadesse, millede vahe on 20-25 cm ja hiljem harvendatakse taimed vahedele 5-10 cm. Vajab parasniisket raskepoolset mulda, tärkamisest koristamise alguseni kulub johtuvalt sordist 20-40 päeva. Eestis kasvatatakse teda peamiselt varakevadel ja sügisel, keskmine saak on 1,2-1,8 kg/ruutmeetrilt. Toiduks tarvitatakse noori lehti ja lehevarsi peamiselt keedetult (supina, püreena) või hautatult, kuid ka mahlana ja pulbrina ning toorelt salatina. Spinatis on rohkesti vitamiine ja mineraalaineid (kaaliumi, magneesiumi, fosforit, kaltsiumi, rauda ja joodi). Ta sisaldab ka rohkesti oblikhapet, seepärast pole soovitatav süüa spinatit liiga palju korraga.
Suvekuudel kasvatatakse ruutlehikut ehk uusmeremaa spinatit (Tetragonia expansa) , mis kuulub kivileheliste (Aizoaceae) sugukonda. Pärineb Austraalia, Uus-Meremaa ja Polüneesia niiske kliimaga rannikualadelt. Ta on poollamava, rohkesti kõrvalharusid moodustava, kuni 1 m pikkuse varrega üheaastane rohttaim. Lehed on rombjad ja väga lihavad, õied asuvad lehekaenlas. Ruutlehik vajab viljakat soojapõhjalist mulda, koduaiast võib teda kasvatada kompostihunnikul. Külvist esimese saagini kulub 75- 105 päeva, sellepärast kasvatatakse Eestis teda harilikult istikutest. Saaki koristatakse kord nädalas kuni hilissügiseni. Ta on kolm korda aedspinatist saagikam, kuid vähem maitsev. Toiduks tarvitatakse lehti ja 10-15cm pikkusi noori varsi.
info pärineb siit

spinati säilitamine
Spinatit saab säilitada mitut moodi: külmutada, soolvees, soolata. Külmutamiseks kuumutatakse spinatilehti paar minutit keevas vees, kurnatakse, valatakse üle külma veega, pigistatakse käega võimalikult kuivaks ja pannaks karbi või kilekotiga sügavkülma. Võib ka keeta pehmeks , suruda läbi sõela püreeks ja sügavkülmutada. Soolamiseks spinatilehed pestakse, kuumutatakse ilma vedelikuta kuni nad vajuvad kokku, nõrutatakse sõelal. Lehed surutaks kokku pallikesteks ja laotakse soolaga kihiti purki, nii et alumiseks ja pealmiseks kihiks jääb sool ( 1 kg lehtedele 2 dl soola) peale pannakse vajutuskaas ja sellel raskus.
Soolvees säilitamiseks noored lehed pestakse , nõrutatakse ja pannakse keedunõusse, puistatakse peale soola. Vanematel lehtedele lisatakse vett, kuumutatakse 4-5 minutit kuni lehed kokku vajuvad, tõstetakse koos vedelikuga purkidesse ja kuumutatakse purke 100 kraadi juures 1 tund.
info pärineb siit

RETSEPTE: info siit
Lihtne lihakõrvane
Kõige tihemini serveeritakse spinatit lihtsalt keedetuna. Selleks keeda spinatit umbes kolm minutit soolaga maitsestatud vees. Tõsta spinat veest välja ja maitsesta paari tilga oliiviõliga. Serveeri liha või kala kõrvale.

Värske spinati salat

peotäis krõmpsuvat rohelist (näiteks jää- ja rukolasalatit)
10 spinatilehte
1 väike kurk
veerand väikest melonit
½ tl suhkrut
2 spl oliiviõli
¾ spl valget palsamiäädikat
soola, pipart
Rebi salatilehed kaussi, lisa kooritud ja tükeldatud kurk ning melon. Sega juurde maitseained. Serveeri pasta või liharoogade kõrvale.


Nuudlid spinati ja rosinatega
500 g tagliatelle’sid ehk lintnuudleid
4 spl kuldseid rosinaid
1 roheline tšilli
10 spinatilehte
1 spl oliiviõli
riivitud Parmesani
Pane lintnuudlid soolaga maitsestatud vette keema. Kuumuta pannil oliiviõlis rosinaid ja peeneks hakitud tšillit umbes kaks minutit. Võta pann tulelt ja sega hulka spinatilehed. Kui nuudlid on valmis, sega kõik kokku. Soovi korral maitsesta riivitud Parmesaniga.


Spinatirisoto šampinjonidega
1 punt spinatit
1 sidrun
5 küüslauguküünt
50 g võid
300 g basmati riisi
100 g šampinjone
1 suur sibul
1 köögiviljapuljongikuubik
500 ml vett
1 kaneelipulk
näpuotsaga koriandrit
Sulata pannil või. Prae tükeldatud sibul ja üks pressitud küüslauguküüs kuldseks. Lisa seened ja hauta pehmeks, selleks kulub umbes kaks minutit. Lisa kaneelipulk ja koriander ning küpseta veel kaks minutit. Sega juurde vesi, puljongikuubik, sidrunilt riivitud koor ja riis. Hauta, kuni riis on pehme ja vedelik kadunud ehk umbes 15 minutit. Lõpuks sega hulka väiksemaks rebitud spinatilehed ja sidrunist pressitud mahl. Kuumuta veel paar minutit. Serveeri kausikestes.


VEEL RETSEPTE
kreveti-mozzarella-parmesani salat spinati, peedi ja tomatiga 
spinatipesto 
feta-spinatipirukas 
hautatud spinat 
juustune spinati-fetapirukas 
kanarullid spinati ja ricottaga 
lõhesalat vutimunadega 
seene-pestolasanje 
nõgesesupp 
spinat koorekastmes 
spinati crostini 
spinati-parmesani omlett 
spinati-suitsulõhepirukas 
spinatipannkoogid 
spinatisupp kodujuustuga 
vokitud spinat 
Tai kanasupp nuudlitega 
väikesed spinatipirukad 

No comments:

Post a Comment