Thursday, September 8, 2011

koriander

 Nagu lubatud, siin on tutvustus järjekordsest imelisest maitsetaimest :)
Koriander
ladina keeles: Coriandrum sativum L.
inglise keeles: Coriander (UK), Cilantro (US), Chinese parsley, Spanish parsley

Üks vanemaid maitseürte. Eestis müüakse tihti kinza nime all, kuna kinza tähendab vene keeles koriandrit. Koriandrit nimetatakse Aasia köögis ka Hiina peterselliks.
 
Koriandri juured on väikesed, kuid see-eest väga tugeva maitsega, sellepärast on soovitav seda vähehaaval toidule lisada. Juured pestakse, hakitakse väikesteks tükkideks või riivitakse. Juured on ka karripasta koostises.

Koriandrilehti võib korjata vastavalt vajadusele. Alumised lehed taimel meenutavad petersellilehti, aga ülemised meenutavad tilli, õied kummeliõisi. Koriandrilehti võib kasutada nii värskelt, kui ka sobivad väga hästi külmutamiseks.
Oma apelsinilõhnalise, maheda ja magusavõitu maitsega meenutab koriander salvei ja sidruni segu.Kuivatatud koriandrilehtedel on maitse ja lõhn nõrgem kui värskel.
Kuivatatud seemnetel on meeldiv aroom, mis tuletab meelde salveid ja sidrunit. Seemned meenutavad valget pipart, millel õhuke hele punakaspruun koor. Sees on väike seeme, mis vahetult enne valmimist omandab oma värske lõhna.
Seemneid kasutatakse maitsestamiseks viinas, samas lamba-, sealiha, singi, kala ja ka riisitoitudes, köögiviljaroogadele ja ka saia maitsestamiseks. Koriander kuulub alati ka karri koostisesse.

Tänapäeval kuuluvad koriandriseemned paljudesse maitsesegudesse, nt. Etioopia berbere, India garam masala, Tai roheline karripasta.
Koriander sobib aasiapäraste toitude ning mitmesuguste liha-, broileri-, kala-, taime-, köögivilja- ja riisitoitude maitsestamiseks. Seda kasutatakse ka küpsetiste, näiteks soolaste saiakeste ja õunakookide maitsestamiseks. Ta annab hakklihatoitudele, suppidele, marinaadidele, heeringale ja leivale hea maitse. Koriandri abil saab vürtsi lisada ka mitmesugustele küpsetistele, majoneesile, salatikastmetele, hapukapsale ja marineeritud köögiviljadele.
Milleks koriander kasulik on?
Koriandri seemned sisaldavad palju C-vitamiini, 0,8-1,2% eeterlikku koriandriõli ja 19-27% tehnilist rasvõli. India tervishoiuministeeriumi poolt läbiviidud katsed näitasid, et koriandrimahl aitab nägemist parandada. Uuringud viisid läbi silmaarstid, kes jootsid vabatahtlikele koriandrimahla, millele oli lisatud kibeda maitse peitmiseks mett. Ühe kuu pikkustest katsetest selgus, et nägemise parandamiseks tuleks päevas tarbida 7 – 14 milliliitrit koriandrimahla, 5 – 10 grammi meega segatuna. Arstid soovitasid seda eelkõige lastele ja pikki tunde arvuti taga tööd tegevatele inimestele. Lisaks aitab ta vanemaealistel tugevdada silmi ning muuta pilku selgemaks. Vanasti usuti, et koriander ravib või vähemalt leevendab liigestevalu, kõhuvalu ja halba hingeõhku ning soodustab seedimist. Raamat "Tuhat ja üks ööd" tunneb seda kui armurohtu.


Säilitamine: värske koriander ei säili kaua, vürts säilib kauem, kui säilitada koos juurtega. Külmkapis säilib taim umbes ühe nädala, kui juured panna vette ja lehed katta kilekotiga. Juurteta taime saab säilitada 2-3 päeva külmikus, kui on kaetud niiske riidega ja augustatud kilekotis.
Külmutatud koriander kaotab oma karguse. Sulatada pole enne kasutamist vaja, seemneid aga hoida pimedas, jahedas ja kuivas suletud nõus, siis säilivad kuni aasta.
Kuidas koriandrit kasvatada? Koriandrit paljundatakse seemnetega. Need pannakse avamaale idanema aprillis või mais, kohe kui mullapind on piisavalt soojenenud. Seemneke tuleb poetada umbes 1 sentimeetri sügavusele, ridade piisav vahe on keskmiselt 25 sentimeetrit. Tiheda külvi korral peab taimed hiljem harvendama reas 5-8 sentimeetrini. Seemnete idanevus säilib 3-5 aastat, tõusmed tärkavad tavaliselt 14-21 päeva pärast idanema panemist.
Viljad koristatakse ajal, mil seemned hakkavad pruunikaks muutuma, sest nad ei valmi korraga. Maitsetaimena on paremad need seemned, mis on koristatud tehnilise küpsuse järgus. Taimed lõigatakse ära koos vartega ja lastakse seemnetel järelvalmida. Kasvuperioodil vajab taim hoolikat kastmist, muidu ei pruugi seemned valmida ja lehed võivad jääda kiduraks.

info siit ja siit

RETSEPTE:
  koriandri-jogurtikaste
tomati-kurgisalat koriandriga
roheline lambakarri
vutimunad rohelise salati, kodujuustu ja idanditega
üleküpsetatud sinikarbid koriandripestoga
kartuli-ürdipirukad
hiidkrevetid apelsinimahla ja sortsu tekiilaga ( Tuuli blogi)
mahe sealihasašlõkk (Tuuli blogi)
kevadiselt kerge lumekrabitäidisega avokaado (Tuuli blogist)
lõhe-ceviche (Tuuli blogist)



No comments:

Post a Comment