Tuesday, September 13, 2011

salvei

Salvei 

(Salvia) on taimede perekond huulõieliste sugukonnast.
Salvei on huulõieliste sugukonna kõige suurem perekond. Perekonda kuulub umbes 700–900 liiki poolpõõsaid, püsikuid ja üheaastaseid taimi.
Kesk-Ameerikas umbes 500 liiki, Kesk-Aasias ja Vahemeremaades 250 liiki, Ida-Aasias 90 liiki.

Eesti liigid


info siit

Keskajal usuti, et tass salveiteed suurendab sümpaatiat ja armastust inimeste vahel.
Aedsalvei, mida tarvitatakse maitse- ja ravimtaimena, pärineb Vahemeremaadest. Salveid tuntakse mitut eri liiki, nende hulgas on palju dekoratiivtaimi. Meie tingimustes kasvab salvei hästi päikesepaistelises heas mullas, kuid talveks tuleb korralikult kinni katta või viia põõsad keldrisse talvituma. Salvei hakkab õitsema juunis ja vahetult enne õite puhkemist korjatakse ka lehed või lõigatakse ürt puitunud osani, teise saagi saab enne öökülmi. Igal aastal tuleks täiendada uute taimedega, sest ületalvitumine võib ebaõnnestuda. Seemned poetatakse istikupotti märtsis, aprillis ja taimed istutatakse aeda soojade ilmade hakul.

Salveid peetakse imerohuks
Salvei keemiline kooslus on keeruline, selle uurimine jätkub. Eraldatud on eeterlikke õlisid, leidub veel pineeni, salveeni, fütontsiide, rasvhappeid, saponiine ja alkoloidide jälgi. Antiikarstid Hippokrates ja Dioskorides pidasid salveid ravijõu poolest imeliseks taimeks, teda on peetud väga heaks vahendiks naiste viljatuse vastu.
Salveimahl ravib halvasti paranevaid haavu ning veenipõletikke. Juuste väljalangemise korral hõõrutakse peanahka salveimahlaga. Ravivalt toimib ka parodontoosi puhul. Rahvameditsiinis on salvei tuntud kui üleminekuvaevusi taandav ravim, kaotab higistamise ja nõrkustunde. Teda on peetud imerohuks, tehes noorenduskuure ja parandades ainevahetust. Imeline rohi on salvei külmetuse puhul, kõrvaldab peavalu ja leevendab nohu. Selleks tuleb juua rohkelt teed. Teeks võetakse 1 spl ürti klaasi keeva vee kohta ja lastakse tõmmata 20 min. Teega loputatakse, kuristatakse, seda hoitakse suus mitte alla neelates. Salveid ei tohi kasutada üle ühe nädala, korratakse pärast kolmenädalast vaheaega. Viimasel ajal on hakatud salveid edukalt kasutama ka nahahaiguste, allergia ravis. Seejuures spetsialisti juhendamisel kasutatakse kas toorest pudrutaolist massi kompressina või keedisena keedetult pealt määrimiseks. Nahahaiguste puhul juuakse ka organismi puhastamise eesmärgil seguteed salveist, kummelist, piparmündist ja apteegitilli seemnetest, kõiki võrdsetes kogustes. Teed juuakse 1-2 kl päevas, 1 spl haaval.
Salvei ja kulinaaria 
Väike sinakaslillade õite ja õrnade hallikasroheliste lehtedega hästilõhnav põõsas. Salvei on üks kõige vanematest ja populaarsematest ürtidest. 
Maitseainena kasutatakse nii värskeid kui ka kuivatatud ja peenestatud lehti.  
Vürtsikalt aromaatse, pisut kibeda maitsega salvei sobib igasuguse linnuliha, eriti pardi ja hane juurde. Ent see on hea ka lamba-, vasika-, sealiha ja rasvasemate kalade, nagu angerja maitsestamiseks. 
Retsepte:
ürdivõi salvei ja laimimahlaga 
ahjuroog kukeseente, salvei ja suitsujuustuga 
Inglise sibulasupp salvei ja Cheddar juustuga 
salveikanarullid 
salveiga maitsestatud lillkapsas 
ahjus röstitud kartulid salveiga 
lambahakklihapallid salveiga 
röstitud küüslaugusupp kukeseentega 
pasta praetud salvei ja küüslauguga 
salveivõi kreekapähklitega 
grillitud valgehallitusjuust ürtidega 
 


No comments:

Post a Comment